Bæredygtighed, Afrika & om at føle sig forpligtet: Kwadusa
Som I ved, I der læser med herude, så er der ind i mellem interviews her på bloggen, med spændende mennesker med gode ideer. I dag har jeg fornøjelsen af at præsentere en virkeligt fint projekt, som handler om at gøre en forskel ikke bare her, men ude i verden. Mød Kwadusa og Vibeke Kjeldsholm, kvinden bag. Læs mere nedenfor og besøg Kwadusa her.
Hvad er Kwadusas grundidé?
Kwadusas grundide og ambition er at designe cool tøj af god kvalitet i skøn forening med jobskabelse og vækst i Afrika. Vi har fokus på design, fair trade og Afrika, og tøjet er en kombination af enkeltheden i dansk design, smukke og farverige afrikanske tekstiler og fede grafiske prints. Kwadusa er et dansk tøjmærke til aktive drenge og piger i alderen ½ -10 år tilsat udvalgte designs til voksne. Kwadusa er prikken over i’et i enhver garderobe.
Kwadusa vil Afrika! Derfor tager Kwadusa udgangspunkt i, hvad Afrika kan. Vores tøj designes i Danmark, og indkøb af tekstiler, tilbehør og produktion sker i Afrika. Kan vi ikke købe det – som vi gerne vil bruge – i Afrika, så bliver det ikke brugt i vores design. Så må vi finde på noget andet godt. Kwadusa er derfor 100% afrikansk, og på den måde er Kwadusa med til at skabe vækst og arbejdspladser på et kontinent som ellers ofte fremstilles med et negativt fortegn. Afrika er et sammensat kontinent, men flere lande gennemgår i disse år en positiv udvikling, som Kwadusa gerne vil støtte op om. Hos Kwadusa vil vi gerne være med til at fremhæve det positive ved Afrika og vise at Afrika kan!
Hvorfor blev det børnetøj?
Hvis jeg skal være ærlig, så var det lidt af en tilfældighed. Egentlig kunne det være blevet meget andet; præmissen for mig var, at det havde med Afrika at gøre. Jeg har hele tiden ”villet” Afrika – det har været og er omdrejningspunktet for min ambition med Kwadusa, og jeg vil gøre mit bedste for at få skabt en bæredygtig produktion (også i økonomisk forstand) – i Afrika. Havde omdrejningspunkt omvendt primært været design af børnetøj, så havde jeg højest sandsynlig ikke startet produktionen op i Afrika. Det er dyrere, og der bliver brugt megen tid på oplæring, kvalitetskontrol og rejser. Men omdrejningspunktet i Kwadusa er Afrika, så jeg har valgt et mere holistisk syn på hele processen end en ren økonomisk fokusering, og har en stædig tro på, at Kwadusas kunder kan li’ historien og vil støtte op om den og købe vores tøj.
Sideløbende må jeg så tilstå, at jeg rent faktisk er blevet rigtig glad for, at det er blevet tøjJ Det er jeg, fordi tøjet har mange indfaldsvinkler. Tøjet er jo ikke bare tøj – Kwadusa giver mulighed for at klæde enkeltheden og stilfuldheden i dansk tøjdesign i smukke, sprudlende og farverige tekstiler, som i sig selv bærer på en masse historier. Dansk tøjdesign er anerkendt og populært, så dansk design var et oplagt udgangspunkt. De afrikanske tekstiler – også kaldet wax prints – gemmer på en særlig historie, som strækker sig over flere århundreder og på tværs af flere kontinenter. Wax prints stammer oprindeligt fra Indonesien og kom til Vestafrika med de europæiske handelsskibe og de afrikanske soldater, som tjente i Indonesien. Fra Vestafrika bredte tekstilerne sig til resten af Afrika, men især i Vestafrika blev tekstilerne en integreret del af historien. Mange af de populære og gamle mønstre har fået navne. Navnene har typisk baggrund i forskellige aspekter af livet, politiske eller historiske begivenheder, ordsprog, sange eller berømte personer. I vores vinterkollektion har vi bl.a. brugt et wax print, som hedder High Life. High Life er en hyldest til den vestafrikanske musikgenre af samme navn. Wax print produceres fortsat i Afrika, men et stigende antal kinesiske kopier kommer på markedet. Der er stor forskel på kvalitet alt efter produktionsland, og det kan være svært at skelne de forskellige tekstiler fra hinanden. Al tekstil, som Kwadusa syes af, købes lokalt. Vi køber stof i Nairobi i Kenya og i Accra i Ghana. Vi er glade for at købe ind i Ghana, for her kan vi være sikre på, at vi køber lokalt produceret stof (GTP). Vi køber ind på det lokale marked, men vi har besøgt fabrikken, hvor stoffet fremstilles. Det er noget sværere i Nairobi. Her køber vi også ind på det lokale marked, men her er stof fra mange afrikanske lande, og vi har endnu ikke fået kendskab til lokale fabrikker, som vi har kunnet besøge. Vi ved, at de kinesiske kopier er mangfoldige, så vi gør vores bedste for at sikre, at vi køber afrikansk produceret stof. Lidt lettere er det med vores t-shirts. Både vores konventionelle og økologiske jersey køber vi lokalt af vores producent, hvor bl.a. den økologiske jersey er produceret i Tanzania.
Summa summarum handler Kwadusa om alt muligt andet end hvorvidt det er en ”slags udviklingsprojekt”, og det kan jeg godt li’, og så skal du købe Kwadusa først og fremmest fordi det er fedt tøj, og så er det en kæmpe sidegevinst at det også kan købes med god samvittighed.
Har verden brug for mere high-end børnetøj?
Ja, der er brug for Kwadusa, og nok især det som Kwadusa repræsenterer. Der er brug for, at vi som forbrugere tager aktivt stilling til, hvad vi køber, hvorfor vi køber det og nok især til hvilken pris. Når du køber tøj hos Kwadusa har vi prisfastsat vores tøj, så alle led – både produktion og salg – får en rimelig pris for deres arbejdskraft. Det tror jeg, at der er brug for, og så kan alle garderober godt bruge et afrikansk pift i ny og næJ
Hvad har været den største erkendelse for dig omkring at arbejde med og i Afrika?
At kultur spiller en stor rolle, og ting tager tid. Afrika er et kontinent med masser af muligheder, dilemmaer, modsætninger, store historier og befolkninger med humor og stor selvforståelse, men også en udfordring at gøre forretning med, når du er dansk. Man kan have nok så mange intentioner, når man sidder hjemme i Danmark, men det er noget helt andet, når du står i Nairobi eller Accra, eller du skal kommunikere via WhatsApp og mail. Det er min oplevelse, at de fleste afrikanere vil dig det bedste og vil som hovedregel gøre meget for at undgå at sige nej til en forretning. Eksempelvis hvis vi har forelsket os i et bestemt mønster i bestemte farver og gerne vil købe x antal meter. Vi spørger, og svaret er lidt henholdende. Der er måske kun y meter eller slet ikke noget. Du får vist samme mønster i andre farver eller et andet mønster i samme farver. Måske er der faktisk mere stof – bare i en anden butik eller et andet sted, så du skal lige spørge et par gange. Måske kan det skaffes, men det tager nogle dage, og vi skal egentlig videre i morgen. Forsøger du at kommunikere samme problematik via telefon eller mail, så bliver der måske ikke svaret. Når der skal syes og håndprintes, ja – så kan tolerancetærsklerne for placering af print godt være noget mere tolerante, end vi synes er rimeligt, og hvorvidt sømmen er lige kan også gå hen og blive diskuterbart. Så bliver man meget hurtig til mrs. nitty-gritty. Kvaliteten skal være i orden, så vejret trækkes dybt ned i maven. Der skal snakkes og kommunikeres og forklares. Rummeligheden skal findes frem, og der skal bruges tid, og man skal “ville-det” og være nysgerrig på at kunne arbejde anderledes og tænke anderledes. Det er ikke altid nemt, men det er inspirerende, betagende, insisterende, spændende og meget levende at være og arbejde i Afrika, og så kan du også sagtens opleve, at det umulige bliver muligt i Afrika.
Hvor forpligtet føler du dig i forhold til at gøre en forskel gennem dit virke, og hvor forpligtede mener du vi alle er?
Ordet “forpligtet” har sådan en snert af negativitet – som noget du skal og ikke noget du har lyst til eller gerne vil. Jeg vil nok hellere ønske eller tror på, at det er naturligt at interessere sig for og have lyst til at være en del af et fællesskab og gøre noget for det fællesskab – både det lokale og det globale. Jeg vil meget gerne være med til at gøre en forskel, hvis jeg kan. Jeg tror, at det er en naturlig del af min opdragelse og mit miljø. Jeg er født og opvokset i en landsby på Midtsjælland. Min mor var udearbejdende, og da der ikke var vuggestuer eller børnehaver i nærheden blev vi passet af min mormor. Min mormor deltog aktivt i landsbyens liv – både i de gode øjeblikke, de mindre gode og de svære, og min mor har også altid givet en hånd med. Så det er og har altid været en naturlig del af mit liv og min hverdag at give en hånd med og interessere mig for mine medmennesker og deres verden. Det gælder også min mand, og det prøver jeg/vi også at opdrage vores børn til. Så jo – vi skal alle være med til at gøre en forskel, og forskel kan vi så gøre på mange måder. For Kwadusas vedkommende handler forskellen om trade not aid. Vigtigheden af at indgår i en ligeværdig relation med vores forretningspartnere i Afrika, og at vores forretningspartnere indgår i en ligeværdig relation med deres ansatte. Kwadusa betaler for det tøj, som bliver syet på fabrikken, og de ansatte bliver betalt for deres arbejdskraft. Og når de kenyanske ansatte får deres løn, så kan de forsørge deres familie og købe mad, betale deres husleje og købe skoleuniformer til deres børn osv. Og så har det været essentielt, at vores forretningspartner i Kenya er Guaranteed Member af World Fair Trade Organisation og dermed lever op til de 10 principper om Fair Trade. Det giver det os en garanti for, at aflønning, arbejdsmiljø etc. er i orden, men vi besøger også fabrikken regelmæssigt. Man skal så heller ikke være blind for, at det for mange små virksomheder i udviklingslandene er en stor omkostning af bliver certificeret, hvorfor de ikke bliver det. I Ghana får vi pt. forsøgsvis syet en enkelt kjole hos en lokal syerske, som ikke er certificeret fair trade, men hun underviser unge kvinder i at sy, så de på sigt kan forsørge sig selv. Det håber vi kan blive et godt samarbejde. Ambitionen er, at når du køber tøj hos Kwadusa, så køber du ikke bare et lækkert stykke tøj, du er også med til at gøre en forskel for en familie i Afrika.