Tekstiler

Et farvestrålende kontinent

Afrika er kendt for deres farvestrålende tekstiler kaldet ”wax prints”. Disse tekstiler har fået deres navn, fordi de tidligere (og til dels stadig) blev fremstillet ved brug af voks. De farvestrålende tekstiler, som mange anser for at være typisk afrikanske, gemmer på en særlig historie. En historie, som strækker sig over flere århundreder og på tværs af flere kontinenter. I hele Afrika, men især i Vestafrika er brugen af wax prints blevet en integreret del af kulturen, og de forskellige mønstre har fået navne i form af bl.a. begivenheder, ordsprog, sange, navne og personer.

Kwadusa  (Kwadu Sa) er et af de ældste tekstildesigns fra 1800-tallet. Et indonesisk design som er tilpasset afrikanernes smag og kultur. Direkte oversat betyder det banan hånd, d.v.s. bananklase. I Ghana har dette design også fået navnet ”Independence” og refererer til Ghana og Afrikas uafhængighed.

Europæernes kopier

Wax prints som vi kender dem i dag opstod fordi Europæerne i begyndelsen af industrialiseringen  masseproducerede billige udgaver af indonesisk batik, først på Java og senere på fabrikker i Europa for at sælge dem til Indoneserne. Men indoneserne var ikke vilde med kvaliteten. Derfor blev tekstilerne sejlet videre med europæiske handelsskibe til Vestafrika, hvor man forsøgte at afsætte dem. De afrikanske soldater, som tjente i Indonesien, bragte også wax print med sig hjem til Afrika. Fra Vestafrika spredtes tekstilerne sig til hele Afrika.

Afrikanske tekstiler

Afrikanerne var langt mere begejstrede for tekstilerne end Indoneserne, og som årene gik, blev tekstilerne mere og mere integrerede i kulturen og samfundet. Befolkningen fik mere og mere indflydelse på mønstrene og udformningen af dem. Europæerne tilpassede dem til deres smag og kultur, og de særligt populære tekstiler begyndte at få navne. Den dag i dag er wax prints stadig prestigesymboler af høj værdi og mode og ses og bruges nu i hele verden.Wax prints produceres i dag kun på en enkelt fabrik i Europa, Holland og ellers sker produktionen i Afrika og i stigende grad Kina. Der er meget stor forskel på kvalitet alt efter produktionsland og det kan ofte være meget svært at skelne de forskellige tekstiler fra hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *